Vitamine E

Kenmerken
Bescherming tegen vrije radicalen
Bronnen
Olijfolie, noten, vette vis en verrijkte margarine/halvarine. In mindere mate in eieren, vlees en groenten
ADH (volwassen man)
Bovengrens
In ieder geval 25 x ADH
 
          
 
Het vetoplosbare vitamine E staat eigenlijk voor een groep organische stoffen, de tocopherolen, die alle vetoplosbaar zijn. De bekendste vorm, met de meeste invloed, is alpha-tocopherol. De overige vormen (delta, gamma, bèta, etc.) hebben een veel geringere invloed en worden daarom niet aan supplementen toegevoegd. De naam tocopherol komt van de Griekse woorden tocos (geboorte) en pherein (teweegbrengen).Vroeger werd gedacht dat vitamine E een belangrijke rol speelde bij de vruchtbaarheid. Gebleken is dat vitamine E als antioxidant vooral beschermt tegen vrije radicalen, met name zuurstofradicalen, die bij diverse lichaamsprocessen vrijkomen. Het gaat dan met name ook om bescherming bij veroudering. Als in het lichaam vitamine E als antioxidant verbruikt wordt, dan kan naar aangenomen wordt vitamine C de vitamine E beïnvloeden. Vandaar dat Vitunique adviseert extra vitamine E te combineren met extra vitamine C.