Ik lees steeds over antioxidanten en vrije radicalen. Wat zijn dat nu eigenlijk?

Feitelijk is het lichaam een kleine, ingewikkelde chemische fabriek. Daarbij komen stoffen vrij die we ook wel vrije radicalen noemen. Ze spelen zelf vaak een nuttige rol maar kunnen ook allerlei reacties geven. Die leiden bijvoorbeeld weer tot veroudering. Antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, carotenoïden en flavonoïden beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Ze spelen dus een rol bij het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Preventieve maatregelen zijn minstens zo belangrijk. Het is bijvoorbeeld belangrijk om in de zon een zonnebril te dragen (UV-licht draagt bij aan de veroudering van de ogen), niet onbeschermd te zonnen (veroudering van de huid) en niet te roken.
 
Hetzelfde geldt voor onregelmatig (een zittend bestaan en dan eens per week fanatiek squashen) én erg intensief sporten. Het is de vraag of dat wel zo gezond is.

Tegelijkertijd is het belangrijk om het antioxidant-systeem op peil te houden. Door dagelijks wat langer te bewegen met een niet te zwaar inspanningsniveau (denk aan fietsen, zwemmen, bergwandelen, traplopen) in combinatie met het eten van ruim groenten en fruit. Het lichaam bouwt dan via de voeding geleidelijk een sterk eigen antioxidant systeem op.