Kun je van vitamines, mineralen te veel binnenkrijgen?

Te weinig is niet goed, maar teveel is ook niet goed. Bij vitamines moet een onderscheid worden gemaakt tussen in vet oplosbare vitamines (waarvan het lichaam een voorraad kan opbouwen) en in water oplosbare vitamines waarvan een teveel vrij snel met de urine het lichaam verlaat.
 
Voor de in vet oplosbare vitamines A en D geldt een marge van 5 keer de ADH. Voor de in vet oplosbare vitamine E en K liggen de bovengrenzen in ieder geval boven 25 x de ADH.

De rest van de vitamines is in water oplosbaar. Voor foliumzuur is de marge van 5 x de ADH in elk geval ook goed, maar waarschijnlijk ligt de grens hoger. Voor de overige vitamines ligt de bovengrens op minimaal 25 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 
Voor de meeste mineralen zijn de marges smaller. Voor calcium bijvoorbeeld is 2 keer de ADH de bovengrens. Een risico voor een te hoge inname van vitamines en mineralen uit de voeding ontstaat eigenlijk alleen als u veel lever eet en/of hooggedoseerde supplementen inneemt die niet voor u zijn bestemd.

De hoogste aanvulling, die een supplement van Vitunique kan geven is voor vitamine A en D en voor mineralen 1 keer de ADH en voor de overige vitamines 3 keer de ADH. U blijft daarom met een Vitunique supplement altijd ver verwijderd van de veilige bovengrens.