Ouderen

Gebleken is dat een wat hogere inname van met name antioxidant vitamines (C, E, bèta-caroteen ) een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en beschermt bij ouderdomsverschijnselen.
Ouderen hebben ook extra vitamine D nodig. De aanbevelingen voor ouderen worden binnenkort verhoogd tot 10 microgram en zelfs 15 microgram voor 70-plussers. Vitamine D speelt vooral een belangrijke rol bij de calciumhuishouding in het lichaam. Het zorgt ervoor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen en juist verdeeld over de verschillende organen en weefsels. Bovenal heeft vitamine D invloed op de opbouw van calcium in de botten en is het dus essentieel voor het behoud van sterke botten. Een tekort aan vitamine D in de voeding op latere leeftijd dient volgens de Gezondheidsraad te worden aangevuld.
Bij het stijgen der jaren veranderen ook de stofwisseling, de levensstijl en de eetgewoonten. Eten uit de instellingskeuken bevat verhoudingsgewijs vaak minder vitamines. Een aanvulling kan dan gewenst zijn.
Tip: lichamelijk actief blijven helpt sterke botten te houden. Ook kan iemand dan voldoende blijven eten zonder te dik te worden.