IJzer

Kenmerken
Belangrijk voor energiehuishouding, bij bloedarmoede en vermoeidheid
Bronnen
Volkorenproducten, rundvlees, lever, kip, eieren, vis, aardappelen, groenten
ADH (volwassen man)
Bovengrens
3 tot 5 x ADH

IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen enhemoglobine en speelt daarom een belangrijke rol voor een doelmatig zuurstoftransport. Dit transport hangt samen met het ontstaan van vermoeidheid en met het uithoudingsvermogen. De Nederlandse voedingsmiddelentabel geeft redelijke informatie over het ijzergehalte in de diverse voedingsmiddelen.

Het ijzer uit dierlijke voeding zoals uit rood vlees noemen we haemijzer en is erg goed opneembaar in het bloed. IJzer uit plantaardige voeding noemen we organisch ijzer en kan alleen goed worden opgenomen, mits er tegelijkertijd ook voldoende vitamine C in de voeding aanwezig is.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd en oudere vrouwen en mannen kunnen soms wel wat aanvulling gebruiken. Vitunique berekent daarom ook de inname van ijzer uit de voeding en geeft u aanvullend advies wanneer de inname lager is dan 50% van uw persoonlijke aanbeveling. Vitunique voegt aan uw persoonlijke receptuur ijzer toe tot maximaal 75 % van de ADH.

Wanneer u denkt dat extra ijzeraanvulling nodig is overleg dan eerst met uw arts. Het is eenvoudig te meten of u een ijzertekort hebt. Uw arts weet het beste of u dient aan te vullen. IJzertekorten kunnen door meerdere factoren worden veroorzaakt. Zo kan een B12 tekort er de oorzaak van zijn dat u ijzer uit de voeding slecht opneemt. Uw arts kan u daar meer over vertellen.

Heeft u hierover vragen dan kunt u ons gerust daarover een mail sturen of even bellen. Naar contact.