Pantotheenzuur(B5)

Kenmerken
Meeste stofwisselingsprocessen, voor blijven functioneren zenuwprikkel, opbouw
vetzuren, behoud van normale huid en haren
Bronnen
Vette vis, eieren, lever, volkorenproducten, vlees en zuivelproducten
ADH (volwassen man)
Bovengrens
In ieder geval 25 x ADH
         
Pantotheenzuur (Vitamine B5) is uiterst instabiel en in de voeding meestal gebonden in co-enzym A. In de maag en darm wordt het pantotheenzuur vrijgemaakt. In supplementen en verrijkte voeding wordt het wateroplosbare calcium-d-pantothenaat gebruikt, met dezelfde invloed. De behoefte wordt ook aangegeven in milligrammen calcium-d-pantothenaat. Het is een veelzijdige vitamine, dat in het lichaam een onmisbaar bestanddeel wordt van het co-enzym A. Het co-enzym A speelt een essentiële rol bij de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling. Daarnaast is het nodig voor het blijven functioneren van de zenuwprikkels. Mooie huid, nagels en haar zijn een teken van een goede voorziening.
Pantotheenzuur draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, een normale synthese en een normaal metabolisme van steroïdhormonen, vitamine D en sommige neurotransmitters.

Pantotheenzuur draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid en tot normale mentale prestaties.

Panthenol een pro-Vitamine B5 vorm wordt veel toegepast in shampoo en cosmetica. Panthenol bindt erg makkelijk water en is in staat dit water vervolgens mee te nemen in de huid en in de haarschacht. Het wordt daarom gebruikt in vochtinbrengede zalven, zoals brandwondenzalf en in shampoos voor voller, glanzend haar zonder dode gespleten punten.