Vitamine A

Kenmerken
Speelt een rol bij het behoud van gezonde cellen en weefsels. Daarom ook van belang voor vruchtbaarheid. Ook belangrijk voor weerstand en ogen.
Bronnen
Boter, margarine, halvarine, volle melk, lever(producten), eieren, vette vis, vlees en gevogelte.
ADH (volwassen man)
1000 microgram retinol (klik hier voor meer aanbevelingen)
Bovengrens
In ieder geval 5 x ADH

Het vetoplosbare vitamine A (in vaktaal retinol), kan in de vorm van retinol uitsluitend uit voeding van dierlijke oorsprong worden verkregen. Beta-Caroteen (pro-Vitamine A) bestaat uit twee gekoppelde retinol moleculen. Het lichaam kan een beperkt deel van het opgenomen Beta-Caroteen loskoppelen en daarmee omzetten in retinol. Beta-Caroteen komt vooral voor in groenten. Denk aan het oranje in worteltjes.

Vitamine A vervult in het lichaam een aantal belangrijke functies.

Vitamine A speelt een rol in het celdifferentiatieproces, draagt bij aan het behouden van gezonde cellen en weefsels. Vitamine A draagt bij aan een normale weerstand.

Vitamine A draagt bij aan het behouden van een normale huid, slijmvliezen, metabolisme van ijzer, werking van het immuunsysteem en gezichtsvermogen.

Vitamine A is vooral ook bekend omdat het een belangrijke functie heeft voor het behoud van goede werking van de ogen. De staafcellen op het netvlies bevatten een lichtgevoelig pigment (rhodopsin) dat bestaat uit eiwitten en vitamine A. Dit pigment valt uiteen als er licht valt op een staafcel, wat doorgegeven wordt als een elektrische impuls aan de hersenen. Deze impulsen worden dan in een beeld omgezet. Tegelijkertijd wordt weer nieuw pigment opgebouwd, waarvoor dus weer vitamine A nodig is.

Te veel vitamine A vlak voor en in de eerste drie maanden van de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan de ongeboren vrucht. Omdat lever erg veel vitamine A bevat wordt vrouwen die in verwachting willen raken of net zwanger zijn afgeraden lever te eten. Maar in de laatste zes maanden van de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is het letten op een voldoende inname van vitamine A juist belangrijk.