Vitamine B12

Kenmerken
energie, psychologische functie, vorming rode bloedcellen, immuunsysteem, celdeling
Bronnen
Lever, vlees, vis, kip, zuivelproducten, eieren
ADH (volwassen man)
Bovengrens
In ieder geval 25 x ADH
         
Het wateroplosbare vitamine B12 (cobalamin) ontstaat uit een groep van stoffen die deels door enzymen in het speeksel en deels door het enzym pepsin in de maag worden aangepast, zodat ze kunnen worden opgenomen in het lichaam. De meest invloedrijke vorm, cyanocobalamin, is de vorm van vitamine B12 die aan supplementen wordt toegevoegd. Vitamine B12 stuurt de opname van foliumzuur in de cel aan en is essentieel voor de foliumzuurstofwisseling. Vlees, zuivel en eieren bevatten veel vitamine B12. Eigenlijk moeten vooral veganisten (mensen die niets van dierlijke oorsprong consumeren) en ouderen boven 70 jaar hun voeding aanvullen voor voldoende vitamine B12.

Vitamine B12 draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, vermindering van vermoeidheid en moeheid, normale vorming van rode bloedcellen, speelt een rol in het celdelingsproces.

Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, normale psychologische functie, normale werking van het immuunsysteem, normaal metabolisme van homocysteïne.