Vitamine B6

Kenmerken
Weerstand, normaal homocysteïnegehalte, zenuwwerking, regulering hormonale activiteit, vorming rode bloedcellen, fit, energiek
Bronnen
Kip, vlees, aardappelen, volkorenproducten en pasta
ADH (volwassen man)
Bovengrens
In ieder geval 25 x ADH
         
Het wateroplosbare vitamine B6 is de verzamelnaam voor een reeks stoffen, waaronder pyridoxine, die allen een vergelijkbare invloed hebben. Pyridoxine is een co-enzym voor het aanmaken van vele enzymen. Vooral enzymen die een rol spelen bij de eiwitstofwisseling. Door de diverse functies bij de eiwitstofwisseling speelt vitamine B6 ook een belangrijke rol bij het afweersysteem, de weerstand. Aangetoond is dat vitamine B6 (samen met foliumzuur en vitamine B12) bijdraagt tot een normaal homocysteïnegehalte. Dat is goed voor hart en bloedvaten.

Vitamine B6 draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem, cysteïnesynthese, energieleverend metabolisme, metabolisme van homocysteïne, eiwitten en glycogeen.

Vitamine B6 draagt bij tot vermindering van vermoeidheid en moeheid, de regulering van de hormonale activiteit, een normale psychologische functie, vorming van rode bloedcellen en speelt een rol in het celdelingsproces.