Gewrichten en glucosamine

Glucosamine is veel in het nieuws. Er is veel onderzoek verricht naar de lichaamseigen stof glucosamine in de behandeling van gewrichtsklachten.
Onderwerpen
Gewrichten en het kraakbeen
De mens heeft gewrichten om te kunnen bewegen. Afhankelijk van de soort beweging welke gemaakt moet worden om normaal te kunnen functioneren, hebben wij verschillende soorten gewrichten. Zo zijn er bijvoorbeeld ronde- of kogelgewrichten zoals de heup en scharniergewrichten zoals de elleboog.
Kraakbeen

Een gewricht wordt in de regel gevormd door twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is een spiegelglad weefsel dat samen met het vocht in het gewricht wordt aangemaakt en een soepele beweging mogelijk maakt. Daarbij is het kraakbeen erg elastisch, zodat het schokken kan opvangen zoals die bijvoorbeeld optreden bij hardlopen of springen. Omdat kraakbeen zijn voeding krijgt van de gewrichtsvloeistof en niet rechtstreeks van de bloedvaten is het nogal kwetsbaar en herstelt het slecht. De kraakbeenlaag bij kinderen is heel dik en deze dikte neemt naarmate wij ouder worden langzaam af. Uiteindelijk is de normale kraakbeen dikte bij een volwassene in de heup en/of knie ongeveer 5 mm. Wanneer het kraakbeen beschadigd raakt bij bijvoorbeeld een ongeval of herhaaldelijke blessures, zal de soepele werking van het gewricht verloren gaan.

 

Glucosamine en gewrichten
Glucosamine is een stof die van nature overal in het lichaam in grote hoeveelheden aanwezig is. Glucosamine trekt vocht aan, voldoende vocht zorgt voor een dempende werking in het gewricht. Glucosamine moleculen zijn onderdeel van complexe structuren in het kraakbeen. Ons lichaam is in staat zelf glucosamine te produceren. We nemen aan dat een jongvolwassen man ongeveer 6 gram glucosamine per dag aanmaakt. Wanneer men ouder wordt neemt niet alleen de kraakbeenlaag af, maar neemt ook de productie van glucosamine af. Een man van zestig jaar produceert waarschijnlijk nog 4,5 gram glucosamine per dag. Dit is ook de reden waarom aanvullen met 1.500 mg glucosamine per dag het meest gebruikelijk is.
Vormen van glucosamine als ingrediënt

Er zijn verschillende soorten Glucosamine te koop voor humaan gebruik: glucosamine-HCl, glucosamine-sulfaat, glucosamine KCL sulfaat en glucosamine K/NACL sulfaat. Met glucosamine sulfaat zijn de meeste studies uitgevoerd, omdat dit het eerst beschikbaar was. De meest recente studies, zoals de Gaint study zijn uitgevoerd met glucosamine HCl. De molecuulmassa van sulfaat is 2.7 maal zo groot als die van HCL. Dit heeft tot gevolg dat er meer glucosamine sulfaat ingenomen moet worden dan glucosamine hydrochloride om dezelfde hoeveelheid glucosamine in te nemen. Glucosamine sulfaat wordt vaak gestabiliseerd met kalium of natrium chloride om het makkelijker in tabletten te kunnen verwerken. Het is zelfs mogelijk dat het gedeclareerde glucosamine-mengsel (vaak 1500 mg) voor meer dan 30% uit kaliumchloride of natriumchloride bestaat. Dit betekent dat zo’n supplement slechts ongeveer 750 mg glucosamine bevat. Je denkt misschien voor het aanvullen met 1.500 mg 1 tablet per dag nodig te hebben, maar je hebt er dan eigenlijk 2 per dag van nodig. Het is belangrijk hierop te letten bij de aanschaf en het gebruik van een supplement.

Glucosamine wordt al veel langer gebruikt in de paardensport voor ouder wordende renpaarden en voor oudere stram wordende honden. Maar door wereldwijde publicaties in de laatste jaren is het ook een echt populair supplement bij mensen geworden.

Uit de vele studies zijn nagenoeg geen bijwerkingen naar voren gekomen. De lichte bijwerkingen die bij enkelen optraden betroffen klachten als misselijkheid en lichte maag- en darmklachten. Dit is gemakkelijk te voorkomen door de capsules met voldoende water en vlak voor of tijdens een maaltijd in te nemen.
Capsules of tabletten?
Vitunique vult pure glucosamine af in capsules van cellulose. Deze capsules zijn vriendelijk voor de maag en lossen erg snel op. Om een tablet te kunnen maken zijn allerlei hulpstoffen nodig. Dit houdt in dat een tablet minder werkzame stof bevat in hetzelfde volume dan een capsule. Dus de tablet is of groter of je hebt er meerdere van nodig. Daarbij hebben tabletten de neiging een tijdje aan de maagwand te plakken.