Vitamines

Vitamines zijn essentieel voor gezonde groei, vitaliteit en het behoud van een goede gezondheid. Met andere woorden: ze zijn onmisbaar voor de opbouw, het instandhouden en het blijven functioneren van ons lichaam.
We onderscheiden dertien verschillende vitamines. De namen lijken soms wat typisch: alsof de letters willekeurig uit het alfabet zijn gekozen. Dat komt doordat men vroeger dacht dat veel meer stoffen vitamines waren en ook uitging van verschillende vormen die dan een cijfer meekregen.

Het lichaam zelf kan vitamines niet (A, E, C, B) of niet in voldoende mate (K en D) aanmaken. Vitamines komen van nature in zeer kleine hoeveelheden voor in voeding. We spreken ook wel van de vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) en de wateroplosbare (C en B) vitamines. Vetoplosbare vitamines kunnen alleen goed worden opgenomen als er een beetje vet in de voeding zit. Ze worden opgeslagen in het lichaamsvet. Sommige carotenoïden (vooral Bèta-caroteen) kunnen worden omgezet in vitamine A en worden daarom ook wel pro-vitamine A genoemd.
De invloed van vitamines heeft vaak een relatie met die van andere micronutriënten. Calcium, vitamine D en vitamine K zijn er bijvoorbeeld samen voor sterke botten.

Zie voor meer informatie onder “Alle vitamines op een rij” en klik op de vitamine van uw keuze.