Vitamine D

Alles over vitamine C

Kenmerken vitamine C

Van belang voor de weerstand en celdeling, gezonde botten, nagels, huid en haar, goed kunnen zien, synthese van DNA en eiwitten, geheugen, vruchtbaarheid, een normaal testosteron nivau, metabolisme van vitamine A, koolhydraten en vetzuren, bescherming cellen tegen oxidatieve stress.

Bronnen waar vitamine C in zit

  • Fruit
  • Vruchtensappen
  • Groenten
  • Aardappelen

 

Vitamine C

Het wateroplosbare Vitamine C is eigenlijk een manusje van alles. De belangrijkste functie in het lichaam is die van antioxidant. Vitamine C beschermt bij veroudering en speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de weerstand. Vitamine C draagt ertoe bij dat ijzer uit bijvoorbeeld groente goed door het lichaam kan worden benut. Vitamine C ondersteunt de invloed van vitamine E, is in het lichaam nodig voor de vorming van carnitine (een stof die betrokken is bij het transport van vetzuren in het lichaam) en helpt bij vermoeide spieren.

De belangrijke functies van vitamine C vormen misschien ook wel de reden waarom de meeste zoogdieren zelf vitamine C naar behoefte kunnen produceren. Alleen de mens en de cavia kunnen dit niet. Honden bijvoorbeeld kunnen wel tot grammen per dag produceren. Omdat vitamine C zo veelzijdig is, is het moeilijker aan te geven hoeveel er per dag nodig is.

Wetenschappers zijn het er niet over eens hoeveel vitamine C we per dag nodig hebben. Voedingskundigen houden het op tussen de 35 en 250 mg per dag. Anderen menen dat we net als andere zoogdieren op basis van ons lichaamsgewicht wel grammen per dag zouden mogen innemen. U kunt het volgende aanhouden: Neem als basis de aanbevelingen van de Gezondheidsraad (zie onder essentiële voedingsstoffen), plus als je rookt 50 mg per dag. In een Vitunique receptuur wordt hiermee rekening gehouden. Als je je weerstand wilt verhogen of extra vitamine C als antioxidant wilt innemen kan dit zonder bezwaar tot maximaal 1000 mg per dag. De meeste mensen beginnen bij dagelijks meer dan 600 – 750 mg vitamine C de overtollige vitamine C als oxaalzuur uit te plassen.

Mensen met aanleg voor nierstenen kunnen er rekening mee houden dat oxaalzuur een belangrijke bouwsteen is van nierstenen. Nu zal 1 gram extra Vitamine C geen nierstenen veroorzaken, maar het advies is wel om in dat geval niet zo maar grammen extra Vitamine C te gaan slikken. Overleg dan liever eerst met uw arts.

Vitamine C functioneert in ons lichaam als anti-oxidant, maar doet dat ook in levensmiddelen. Appelmoes zou zonder de toevoeging van ascorbinezuur = E300 = vitamine C al gauw bruinverkleuren door oxidatie van aminozuren. Hammen en worsten zouden zonder toevoeging van natrium-ascorbaat = E330 = ook Vitamine C snel hun roze kkleur verliezen en grijs grauw worden.

 

Benieuwd naar jouw vitaminebehoefte? Of onze andere producten? Doe onze vitaminetest en bekijk ons aanvullende assortiment.

Meer vitamines

Heb je een vraag?

We staan voor je klaar!

Bel 055 – 533 5612, stuur een mail naar hello@vitunique.nl of laat hieronder een bericht voor ons achter.

Weet jij wat je nodig hebt?

Doe de online test
x

Betaal in drie termijnen

Even geen bestedingsruimte? Geen probleem. Met IN3 betaal je in 3 keer binnen 60 dagen.

  • Afbetalen in 3 gelijke termijnen
  • 0% rente en geen bkr controle
  • Terugbetaling binnen 60 dagen
  • Alles online regelen
Jouw totaalbedrag 60
1
Betaal vandaag 20
2
Betaal over 30 dagen 20
3
Betaal over 60 dagen 20