Zwangerschap

Kinderwens, zwanger, borstvoeding & vitamines

Onderwerpen:

Jij zorgt voor je kindje, maar wie zorgt er voor jou?
Je wilt graag het beste voor je kindje en dat kan alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt. Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam overuren, er is sprake van een verhoogde behoefte aan energie, aan bouwstenen uit eiwitten & vetten en aan voldoende vitamines & mineralen. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou. Maar hoeveel moet je nu precies innemen?


Het is belangrijk om een goede vitamine en mineralen status in je lichaam te hebben op het moment dat je zwanger wilt worden. De belangrijkste vitamines en mineralen voor, tijdens en na de zwangerschap worden op deze pagina besproken. Je vindt hier informatie over het belang van vitaminen en mineralen voor, tijdens en na de zwangerschap en wanneer je borstvoeding gaat geven.
Klik hier voor de ADH voor vrouwen met een kinderwens, zwanger zijn of borstvoeding geven.
                                                          
Voldoende maar niet te veel vitamine A?
Je wilt graag de volle 9 maanden van je zwangerschap genieten. Om een vroege bevalling en een laag geboortegewicht van je kindje te voorkomen is voldoende vitamine A belangrijk. Vooral tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap is vitamine A belangrijk voor de groei (celdeling) en de weerstand van je kindje. Volwassen vrouwen hebben dagelijks 800 mcg nodig. Zwangere vrouwen hebben iets meer nodig, 1000 mcg per dag. Tijdens het geven van borstvoeding is de behoefte 1250 mcg. Volgens door meer dan 12.000 jonge vrouwen waaronder 6.000 zwangeren gedane vitaminetesten is de gemiddelde inname echter minder dan 400 mcg per dag en dus bij velen te laag. Meestal dien je dus nog iets Vitamine A aan te vullen.

Te veel vitamine A (als retinol) vlak voordat je zwanger wordt en in de eerste drie maanden van de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan de ongeboren vrucht. Lever bevat tot wel 50.000 mcg retinol dus erg veel vitamine A en daarom wordt aan vrouwen die zwanger willen worden of net zwanger zijn het advies gegeven om geen lever te eten. Een zwanger-multi-vitamine zal nooit te veel vitamine A bevatten en je moet wel boter/margarine/halvarine op je boterham blijven smeren, omdat je de vitamine A die daar in zit hard nodig hebt voor jezelf en je kindje.

Foliumzuur en andere vitamines van het B-complex?
De Gezondheidsraad raadt aan voldoende foliumzuur te nemen (400 µg per dag) zodra je een zwangerschap plant, ter bevordering van een normale ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind ( verlaging van het risico op een openruggetje). Het is van belang een goede foliumzuurstatus in het lichaam te hebben op het moment dat je zwanger wordt. Foliumzuur is één van de B-Vitaminen en samen met de overige B-vitamines (zoals Vitamine B1, B2, B6 en B12) belangrijk bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Ze zorgen voor de omzetting van voeding in bouwstenen die het lichaam nodig heeft om een baby te laten groeien. Voor de aanmaak van het erfelijk materiaal en de vorming van het centrale zenuwstelsel is een aantal B-vitamines zeer belangrijk in de vroege zwangerschap. Bijvoorbeeld vitamine B6. Ook kan deze vitamine je helpen tegen ochtendmisselijkheid. Vitamine B2 is onder meer van belang voor eennormale weerstand van jou en je kindje tegen ziektes.

Calcium en vitamine D?
Voor de vorming van het skelet van je kindje en de productie van moedermelk is vitamine D van belang. Vitamine D is o.a. nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding en samen zorgen ze voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet. Zwangere vrouwen hebben meer (7,5 microgram) vitamine D per dag nodig. Normaal gesproken is met voldoende zonlicht op de huid en D3 rijke voeding (vette vis, boter, margarine) de aanbevolen hoeveelheid vitamine D wel in te nemen, maar als je zwanger bent of borstvoeding geeft is de behoefte zo verhoogd dat het met de voeding niet echt meer te doen is. Daarom raadt de Gezondheidsraad sinds kort zwangeren aan vitamine D met een speciaal zwangerschap supplement aan te vullen.Calcium is de belangrijkste bouwsteen voor de vorming van het skelet van je kindje. Wanneer jij te weinig calcium inneemt zorgt het lichaam er zelf voor dat je kindje wel genoeg calcium krijgt door de calcium uit jouw botten aan je kindje te geven. Om ervoor te zorgen dat jij op de lange termijn geen broze botten krijgt is het dus belangrijk voldoende calcium binnen te krijgen. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen door de botten.Zo gezond als een visje met Omega-3 en vitamine E?
De vette vis die wordt aanbevolen voor je vitamine D inname is ook van belang voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel, de hersenen en de ogen van je kindje. Door de Omega-3 vetzuren (EPA en DHA), die in de vette vis zitten. Omega-3 is ook goed voor de conditie en elasticiteit van jouw huid. Dus als je niet aan 2 porties vette vis per week komt dan is het een goed idee de Omega-3 aan te vullen door middel van visolie. Let er op dat je liefst ook vitamine E aanvult wanneer je extra Omega-3 inneemt. Vitamine E beschermt deze vetzuren in het lichaam en ondersteunt een goede opname er van.
 
De kracht van metaal? (ijzer en koper)
De ijzer en de koper inname van jonge vrouwen is vaak al laag. Je kindje heeft tijdens de zwangerschap ook ijzer nodig. Wist je dat de laatste 3 maanden van de zwangerschap er elke dag 3 tot 4 mg ijzer wordt afgegeven aan je kindje? En dat terwijl het is gebleken dat er gemiddeld maar 6 tot 8 mg van de aanbevolen 15 mg ijzer ingenomen wordt. Herstel van bloedverlies tijdens de bevalling en het geven van borstvoeding zorgen ook voor een verhoogde ijzerbehoefte.

Wist je dat ijzer uit voeding van dierlijke herkomst beter wordt opgenomen dan dat van plantaardige herkomst? De ijzeropname uit plantaardige voeding kan wel bevordert worden door vitamine C.

De Nederlandse Gezondheidsraad geeft de onderstaande aanbevelingen:

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor ijzer
Vrouwen
15 mg
Vanaf 14 jaar tot en met de overgang
Zwangeren
>15 mg
Van eerst 15 mg oplopend tot 19 mg
Borstvoeding
20 mg
Tijdens het geven van borstvoeding
Vrouwen
8 mg
Vanaf de overgang

Meer weten over ijzer? klik hier

Als je voeding weinig koper bevat, dan heeft je kindje bij de geboorte soms een ontoereikende koperreserve. Koper speelt een rol bij het klaarmaken van ijzer voor transport in het bloed. Een te kort aan koper kan leiden tot bloedarmoede en defecten in het bindweefsel. Vooral de eerste levensmaanden is de koperbehoefte van groot belang. Vrouwen hebben dagelijks 900 mcg koper nodig. Als je zwanger bent heb je 1000 mcg per dag nodig en wanneer je borstvoeding geeft is het zelfs 1300 mcg.

Meer weten? Doe vrijblijvend de Vitunique vitaminetest!
Als je wilt weten wat jouw inname aan vitaminen en mineralen is dan kun je de vitaminetest vragenlijst invullen. Mocht je om, wat voor reden dan ook, niet aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komen dan kan Vitunique je daarbij helpen door middel van een Multi op Maat vitamine speciaal voor jou. Eventueel aangevuld met een Calcium-D3 en een Omega-3 supplement. Vitunique houdt rekening met je (geplande) zwangerschap of het geven van borstvoeding bij het selecteren van het juiste ‘Zwangerschap receptuur’ waardoor je niet te veel en zeker niet te weinig vitamines inneemt. De nummers van deze ‘zwanger Multi op Maat recepturen’ eindigen altijd op een 3 of een 8.